Криейтив Комънс договор
This произведение is licensed under a Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България License. Блог класация

петък, 21 март 2014 г.

Домашно бутер тесто




   Бутер тестото намира широко приложение в съвременната кулинария. Сигурно сте срещали стотици рецепти с това тесто. Продава се във всеки супермаркет, така както и обикновенните кори за баница, но трябва да си признаем, че баницата с домашно приготвените кори е коренно различна от баницата с готови кори. Същата работа е и с домашно приготвеното бутер тесто.
   Хубавото е, че веднъж приготвено тестото, може да се запази дълго време в домашния фризер. Ще ви представя една рецепта, от която се получава около един килограм бутер тесто.
То е с неутрален вкус и поради тази причина може да се използва, както за солени, така и за сладки изделия. Ето и необходимите продукти:


  • 500 гр. брашно
  • 360 гр. масло (важно е да се използва масло, а не маргарин)
  • 250 мл. вода
  • 1 ч.л. сол
   Както забелязвате, не се използват никакви набухватели. Тестото се надига благодарение на влагата между корите от маслото. Много е важно изделията от бутер тесто да се пекът във фурна предварително загрята до около 200º С.
   А ето и начина на приготвяне:

   Маслото и тестото трябва да бъдат с еднаква консистенция, поради тази причина е хубаво маслото да се извади от хладилника непосредствено преди употреба. 


  Пресейте брашното със солта и с водата замесете тесто, като за баница.
   Загънете тестото във фолио и го оставете за окол 20 минути във хладилника


   Увийте маслото в стреч фолио и с помощта на точилката го ударете няколко пъти за да поомекне.



   Оформете тестото на топка. С нож разрежете топката на кръст, за да можете по/лесно да разточите тестото във формата на разгънат плик за писмо.






 


Сложете по средата маслото.













Започнете да сгъвате тестото от всички страни, като отстранявате полепналото брашно. Най-добре става с четка.



 












 Така вече затвореният плик с масло в средата, трябва да бъде разточен по дължина. Движенията са само напред и назад.


   Прегънете по дължина, на три или четири пъти тестото, увийте във фолио и оставете тестото за около 30 минути във хладилник.






  След това, завъртете тестото на 90º, разточете отново (само напред и назад) и отново прегънете на три или четири пъти по дължина. Увийте го във фолио и оставете в хладилника за около 30 мин.
   Това разточване трябва да се повтори пет пъти.
   Послединят път можете да си оформите правоъгълници с дебелина около 3-4 мм., да го покриете със стреч фолио и да навиете на руло и така да го замръзите до следващата употреба.
   Резултатите от така приготвеното тесто са невероятни, сигурен съм, че сами ще се убедите в това и никога повече няма да си купите готово бутер тесто с неясен произход, добавени подобрители и консерванти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар