Криейтив Комънс договор
This произведение is licensed under a Creative Commons Признание-Споделяне на споделеното 2.5 България License. Блог класация

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Тирамису с горски плодове и орехи






От дълго време не съм публикувал и най-накрая се реших да споделя една рецепта за така познатият ни италиански десерт - тирамису, направено с пасирани горски плодове и смлени орехи. Надявам се да ви хареса рецептата.

Необходими продукти за 4 порции:
  • 2 жълтъка
  • 250 гр. сирене маскарпоне
  • 200 гр. бишкоти
  • 150 мл. силно сварено кафе
  • 160 гр. захар
  • около 50 гр. смлени орехи
  • 200 гр. пасирани горски плодове (аз използвах замразени)
  • 50 мл. ром
  • какао за поръсване


   Начин на приготвяне:
   Разбийте с миксер жълтъците до побеляване с 60 гр. от захарта. След това добавете сиренето маскарпоне, като внимателно разбърквате с дървена лъжица или силиконова шпатула. Когато постигнете гладка  смес, добавете смлените орехи.
   Смесете захарта и кафето и ги сложете да закипят до получаването на сироп. С този сироп сиропирайте натрошените на едри парчета бишкоти. Ако прецените, че не са достатъчно сиропирани, можете да досиропирате със сварено кафе. Поръсете сиропираните бишкоти със ром.
   В подходящи чаши сложете на дъното от напоените бишкоти, след това от крема с маскарпоне и орехи, и като трети пласт сложете от пасираните горски плодове, следвани отново от бишкоти и завършете с крем от маскарпоне.
   С помощта на цедка поръсете с какао и декорирайте с горски плодове и цели ядки орехи.
   Хубаво е да бъде консумирано добре охладено, но ако нямате търпение (като мен), нападайте веднага!!!