От дълго време не съм публикувал и най-накрая се реших да споделя една рецепта за така познатият ни италиански десерт - тирамису, направено с пасирани горски плодове и смлени орехи. Надявам се да ви хареса рецептата.
- 2 жълтъка
- 250 гр. сирене маскарпоне
- 200 гр. бишкоти
- 150 мл. силно сварено кафе
- 160 гр. захар
- около 50 гр. смлени орехи
- 200 гр. пасирани горски плодове (аз използвах замразени)
- 50 мл. ром
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер жълтъците до побеляване с 60 гр. от захарта. След това добавете сиренето маскарпоне, като внимателно разбърквате с дървена лъжица или силиконова шпатула. Когато постигнете гладка смес, добавете смлените орехи.
Смесете захарта и кафето и ги сложете да закипят до получаването на сироп. С този сироп сиропирайте натрошените на едри парчета бишкоти. Ако прецените, че не са достатъчно сиропирани, можете да досиропирате със сварено кафе. Поръсете сиропираните бишкоти със ром.
В подходящи чаши сложете на дъното от напоените бишкоти, след това от крема с маскарпоне и орехи, и като трети пласт сложете от пасираните горски плодове, следвани отново от бишкоти и завършете с крем от маскарпоне.
С помощта на цедка поръсете с какао и декорирайте с горски плодове и цели ядки орехи.
Хубаво е да бъде консумирано добре охладено, но ако нямате търпение (като мен), нападайте веднага!!!