Писто или писто манчего е едно традиционално ястие в испанската кухня на което основните съставки са изпържените зеленчуци в различна комбинация, като доминират чушките и доматите. Относно името манчего, то произлиза от наименованието на област Ла Манча.
Днес ще ви представя моята рецепта за приготвянето на това свежо, леко побългарено, изключително вкусно ястие.
Продукти:
- Половин килограм червени чушки
- Една тиквичка
- Един патладжан
- 4-5 домата (аз използвах пържени домати в консерва)
- 4 супени лъжици зехтин
- една, две скилидки чесън
- копър
- черен пипер
- 4 яйца изпържени на око за сервиране
Нарежете на едри парчета чушките, тиквичката и патладжана. Запържете чесъна в зехтина и добавете нарязаните зеленчуци, и ги оставете да се запържат. След като омекнат, добавете и нарязаните обелени домати и поръсете със сол на вкус. Оставете да се изпържи всичко добре и непосредствено преди сваляне от огъня поръсете с копър и черен пипер.
Ястието се сервира с пържени яйца на очи. Еднакво вкусно е както топло, така и студено.
Надявам се да ви хареса.