След дълго отсъствие, реших да публикувам рецептата за една шоколадова торта с лек портокалов крем, която беше подарък за рожденият ден на моя братовчедка. Надявам се рецептата да ви допадне и ако един ден решите да направите нещо подобно да го споделите.
Продукти за блатовете:
- 9 яйца
- 9 супени лъжици брашно
- 9 супени лъжици захар
- 3 супени лъжици чисто какао
- 1 бакпулвер
Продукти за портокалово-масленият крем:
- 2 портокала
- 1 чаена чаша захар
- 4 жълтъка
- 125 гр. краве масло
- 250 гр. черен шоколад
- 250 мл. сладкарска сметана
Допълнителни продукти:
- Портокалово сладко
- Бишкоти
- Приготвен захарен сироп
Начин на приготвяне на блатовете:
Както виждате, това са класическите продукти за приготвянето на пандишпанови блатове.
Аз винаги правя един дебел блат с диаметър 26-28 см., който след изпичането разрязвам на три.
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте до побеляване жълтъците с шест супени лъжици от захарта. Разбийте и белтъците на твърд сняг, като малко преди приключване с разбиването, добавите и останалите три супени лъжици от захарта. Изсипете внимателно жълтъците при белтъците като смесвате внимателно и с минимални движения за да не спаднат белтъците.
Смесете всички сухи съставки и ги пресейте. Добавете ги внимателно към яйчената смес, като отново се бърка внимателно и колкото се може по-малко разбърквания. Изсипете сместта в предварително намаслена и покрита с хартия за печене тава (26 - 28 см.). Изпечете до готовност в загрята фурна на 180º. За предпочитане е да не се отваря фурната по време на изпичането!
Оставете блатовете да изстинат и след това с помощта на дълъг нож или конец разрежете хоризонтално на три части.
Начин на приготвяне на портокалово-масленият крем:
Изцедете и прецедете сока от двата портокала и го сложете заедно със захарта да заври. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване добавете жълтъците към портокаловият сок. Не спирайте да разбърквате до сгъстяването на сместа. Свалете от огъня и оставете да изстине напълно.
Разбийте маслото до побеляване и на малки порции добавяйте от портокаловата смес, докато съедините двете смеси.
Начин на приготвяне на шоколадовият ганаш:
В подходящ съд натрошете шоколада на малки парчета и го залейте със сметаната. Загрейте сместа на бавен огън до пълното разтопяване на шоколада. С половината смес залейте готовата торта, а другата половина я оставете да се охлади до 1 - 2 градуса и след това разбийте с миксер и с полученият ганаш може да украсите тортата.
Сглобяване на тортата:
Аз лично винаги съм предпочитал добре сиропираната торта, затова приготвих захарен сироп, който ароматизирах хубаво с портокалова кора.
Сложете първият блат, сиропирайте го и намажете със сладко от портокали и отгоре сложете от портокалово-масленият крем. Повторете и със следващият блат. Похлупете с третият блат и залейте със топлия шоколадов ганаш.
По желание отстрани може да украсите със бишкоти потопени в шоколад. Украсете със разбитият шоколадов ганаш и захаросани резени портокал.